Hagaby som föredöme – men var är kommunledningen?

I fredags var jag med om något riktigt glädjande och inspirerande: Hagaby Villaägarförening hade bjudit in alla berörda (återkommer till detta) för att gå en ”miljövandring” i Hagaby. Egentligen skulle Peter Dahlgren (s-gruppledare i Byggnadsnämnden) ha varit med men eftersom han blev pappa för andra gången härom dagen så är han ledig nu. När vi såg i hans almanacka att han skulle vara med på en ”miljövandring i Hagaby” blev vi lite nervösa (endast Peter klarar att hålla i en sådan grej) fast sedan berättade han att det handlade om att delta på vandringen och då ansåg vi att jag skulle kunna klara det…

Hur som helst: Villagägareföreningen hade tagit ett fantastiskt bra initiativ som jag skulle önska att boende i alla områden i Örebro lät sig inspireras av. De hade bjudit in representanter från olika berörda myndigheter för att visa på problem och möjliga lösningar i sitt område. Där var representanter för Vägverket, Banverket, kommunens miljökontor (med 5 personer!), kommunens tekniska förvaltningen (gatuavdelningen, två personer), Cesam (som organiserar frivilligarbete på norr i Örebro) och sedan var det då jag som ensam representant för Örebro kommuns förtroendevalda politiker (ska som sagt återkomma till det).

Tre av de boende (anförda av föreningens ordförande Anders Stenmark) guidade oss runt i området och pekade på trafikfällor, brist på bullerskydd, trasiga stängsel och mycket annat som påverkar de boende. De hade organiserat det väl och det var både intressant och givande. Och dessutom smart: flera av problemen noterades noga av exempelvis kommunens representanter som lovade att kolla upp varför ett staket var trasigt och liknande mindre komplicerade saker (bullerskydd och liknande tar lite mer tid att ordna). Det visade sig alltså att det som från början var en luddig formulering i Peter Dahlgrens almanacka var något riktigt bra: boende i ett område som tar egna initiativ, pekar på konkreta problem och föreslår lösningar.

Men så var det det där med kommunledningen. De var alltså inte där. Ingen. Och de hade inte ens hört av sig.

När jag kom tillbaka tittade jag igenom de papper som jag fått lite mer noggrant och det visade sig att inbjudan har skickats till (nästan) alla kommunalråd. För oss var det självklart att delta (även om Peter eller Jonas Karlsson säkert hade gjort ett bättre jobb än jag). Kommunledningen, som alltså har ansvaret för styrningen av Örebro (Sveriges sjunde största stad) brydde sig inte ens om att meddela att de inte tänkte komma. Sex av åtta kommunalråd för majoriteten (fp, kd, c, mp, m) hade fått inbjudan mailad till sig. Ingen svarade.

Jag inser att man kan ha annat för sig; att man inte kan hinna allt. Men med tanke på att de är totalt 21 personer som jobbar politiskt för majoriteten så tycker man ju att någon kunde hört av sig till de villaägare som engagerar sig och tagit ett så bra initiativ. Och någon kunde ha deltagit. Jag tycker att det är pinsamt. För lika bra som villaägareföreningens initiativ var, lika dåligt är det när vi som är valda av örebroarna för att leda Örebro kommun inte bryr oss om initiativ som tas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *